3. Det här behöver jag träna mer på

ALLT! Man kan alltid förbättra något!
Det jag behöver träna mer på är nog framför allt att inte ha så höga krav annars! Jag är sällan nöjd, men när ja väl säger att nåt är bra, då är de verkligen det. Jag är inte sån som säger att allt är jättebra o gick jättebra osv...


2. När & varför jag började rida

Jag började rida när ja var ca 7 år på en shettis. Efter de blev de allt mer och mer och senare började jag på ridskola på ÅPK. Jag började rida för det verka kul. Och tror dels de blev mer eftersom mamma red och hade häst när hon va yngre :)

30 dagars lista

Eftersom nästan alla andra bloggar (häst) har lagt upp de som ja läser, tänkte jag också göra de eftersom jag är otroligt omotiverad till att blogga förtillfället..

1. En bild på favorithästen
2. När & varför jag började rida
3. Det här behöver jag träna mer på
4. Det här är jag bra på
5. Favoritbilder jag tagit
6. Alla hästar i stallet
7. En sak som aldrig får hända!
8. Min största rädsla inom ridsporten
9. Någon du skulle vela byta liv med för en dag, och varför?
10. 10 saker du inte visste om mig
11. En låt som påminner om en häst du älskar
12. Min favoritgren
13. Min högsta dröm
14. Saker du gör vardagligen (i stallet och till vardags)
15. Varför får hästar och ridning mig att må bra?
16. En bild som gör dig lycklig
17. Låtar som jag lyssnar på när jag är arg,ledsen och glad
18. En bild jag aldrig publicerat förut
19. Bild på min bästa vän och varför han/hon är det
20. Något jag vill göra
21. Någon jag vill träffa
22. Någon jag vill träffa igen
23. Hoppning eller dressyr?
24. Mitt motto
25. Någon jag träffar vardagligen
26. Hur mina vänner beskriver mig
27. Såhär vill jag att mitt liv ser ut om ca 20 år
28. Någon som älskar dig
29. Någon jag skulle riskera livet för
30. Mitt mål med ridningBeech Diamond.

dagens citat:

"Att vara ärlig är inte alltid att säga det man menar, utan alltid att mena det man säger"

snart heeelg!

Goddagens mina vänner!

Snart helg och på söndag ska ja tävla i Perstorp, blir en LA (1.10) där med Beechebuus.


Foto: RE Foto

Dagens ridpass blir en uteritt i de fina vädret! Efter de blir det kanske att ut o gå en sväng? who knows..

Måste säga att ja känner mig ganska duktig med min träning! Cyklar varje dag + rider, i tisdes sprang jag till zumban (ca 2-3 km) och sen sprang hem.

Igår sprang jag också en runda o var ute i en halvtimme totalt, allt motion är ju bra motion :)

Nu ska ja till stallet, ni får ha de så bra!

wiiiie!Min mamma ska köpa en Samshield till mig, WIIIIEHOOOOOOOOOOOO!!!!!
D
en har legat 1a på VILL-HA-LISTAN sen den kom ut! :D Är mycket glad och min mamma är bäst som alltid ställer upp, skjutsar en överallt och gör så mycket för en! :')

stallet nu!

Ska upp till stallet nu!Dagens oufit blir...
jeans, chaps (långa i svart läder)
svart tröja, väst
Ayr8


Blir dressyrpass, alt. markarbete med bommar..

uppdateringen är på topp!

funderar på att lägga ner bloggen, har inte tid eller motivation till o skriva..


Iaf, den senaste veckan har ja tränat för Tobias o de gick braa, men är dock lite kluven hur ja ska rida Beeche. För testar en sak med Jörgen, medans Tobias vill ha han mer låg i form o så, men ja tror ja ska köra på Jörgens sätt ett tag, så han sätter under sig och först när han blivit starkare kan ja sträva mot den lite lägre formen.

Sen igår, så åkte Kyra och de va hemskt! De kändes inte alls farligt, tills hon skulle åka. Ja hade sagt innan att jag inte ville va med då, så jag gick iväg en bit. Men de var hemskt, för de va först då man verkligen fatta att hon skulle åka. Som tur är fick hon nog de bästa köparna, så hon får de säkert jättebra och Lovis red henne mjukt och fint, så med lite träning blir de säkert mycket duktiga o Lovis kommer lära sig massssor! :')

Känslan just nu är lite konstig, att bara ha en häst, att inte ha två. Jag har haft två hästar de senaste åren, så är så van vid de. Men nu när jag ridit Beeche så är ja klar, that's it. Samtidigt är det skönt att kunna koncentrera sig på bara en med.


Sen imorrn så är de tävling i Ängelholm, har redan skrivit de tror ja, blir lb, la och ja hoppas verkligen inte han är sån tittig, så vi får börja om på nytt denna säsongen med!


"han river! HAN RIVER! HAAAAN RIIIVVEEER!"

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=179&artikel=4702151&play=3469404&playtype=Ljudklipp

lyssna på detta videoklippet, det är en radiosädning från när Schröder rider och det är som mest avgörande! Ritkgit kul, han river, han riiiver, han RIVER!

WOW!

Helt otroligt, hörde nyss om Roffes EM-GULD på Rix Fm radion, de prata i ca 10 s sen blev de inte mer. Men det var första gången någonsin jag hörde nån prata om ridsport på radion!

Roffe vinner EM-GULD och får synas och höras i ca 20 sekunder i media världen, men om detta nu hade varit ett EM-GULD i fotboll hade heeeeela världen stannat upp och firat detta i flera dagar, kanske till och med veckor..

Ridsportens media måste bli större, och de har pratat om de för i Svenska RidsportsFörbundet förr, att vi måste göra för att synas, och försöka få ridsporten mer viktig för alla!  

intressant om brunst

Inom hästvärlden finns det många åsikter om hur stons beteenden ändrar sig under brunst – som att dom inte går att rida, blir aggresiva, kissar ofta och blir allmänt besvärliga att hantera. Men blir ston verkligen knäppa i samband med brunst?

Veterinär Ylva Hedberg Alm har  undersökt detta i sin forskning.
– Det varierar enormt hur ston blir under brunstperioden, speciellt om man sätter press på dom i till exempel en tävlings-situation, säger hon.

Men att ston blir rent knäppa vid brunst, det har hon lite svårt att hålla med om. Bland dom ston som ingick i hennes studie var det egentligen bara ett som var riktigt besvärligt att hantera.

– Min teori är att miljö, träning och kunskap om hur ett sto fungerar, kan underlätta i hanteringen. Man kanske inte alltid kan förvänta sig prestation vid varje tillfälle.

Hur ofta och från vilken ålder ston kommer i brunst varierar. Vissa raser, till exempel fullblod, blir brunstiga året om. Andra har uppehåll under vinterhalvåret.
Det är generellt ljuset som styr brunstcykeln. Ston som är födda tidigt på säsongen kan bli brunstiga redan som 1-åringar, och brunsten finns sedan kvar i princip hela livet ut.
En brunstcykel är cirka tre veckor lång och själva brunsten varar i ca sex dagar. Brunstens intensitet varierar, hos vissa ston märker man nästan ingenting med andra har mycket starka symtom.

Studie av extra besvärliga ston
Via upprop i media fick Ylva Hedberg Alm kontakt med hästägare som upplevde problem med sina ston. De ston som uppfyllde ungefär de problem hon ville studera, kom till kliniken för ytterligare undersökning.

– Vi kontrollerade om hästarna hade äggstockstumörer eller urinvägsinfektion, om de var halta, eller hade problem med tänderna samt eventuella ryggproblem. Vi tog också såväl blod- som hormonprov. Det var viktigt att i studien inte ha med ston där fysiska fel kunde vara orsak till problematiskt beteende.

Till slut var det sju ston, som uppfyllde kraven för studien. Hästarna hölls på SLU:s klinik under två brunstcykler, cirka 40 dagar. Hästarna fodrades och sköttes under exakt samma rutiner. De tränades inte under perioden, men fick gå i separata hagar dagtid. Under hela vistelsen togs det regelbundet prover.

– Det finns en teori om att binjuren hos dessa ston tillverkar en onormal mängd könshormoner som påverkar beteendet. I studierna fann jag att binjuren utsöndrar testosteron, progesteron samt hormonet androstenedion, men däremot ingen produktion av brunsthormonet östrogen. Emellertid hade problemston en förändrad binjureaktivitet, vilket kan vara tecken på ett förstärkt stresspåslag under brunsten.

Ylva Hedberg Alm kan efter fyra års doktorandstudier konstatera att brunstproblem hos ston är ett svårt forskningsområde. För att få mer grepp om situationen skulle man behöva komplettera de medicinska studierna med beteendestudier för att få en tydligare bild av hur "normalt fungerande" ston beter sig.

Källa:
Equipage


little update:

*På måndag ska ja träna för Tobias Grönberg.

*Om allt går som det ska, så åker Kyra på fredag..

*På söndagen (om en vecka) ska jag tävla med Beeche i Ä-holm. Skulle först hoppat LA, LA, men eftersom han kanske är tittig då det blir första inne-tävlingen, så tar jag LB, LA ist.dagens citat:

Erfarenheten är en dyr skola.

påväg ifrån cirkeln?

Har haft lite som en ond cirkel med Beeche den senaste tiden. Vi har varken gått framåt eller bakåt, utan mest harvat runder känns de som. Iaf, så bestämde vi då att ja skulle åka "hem" till Jörgen och träna och det var mycket lärorikt som vanligt! Han är min abslouta favorit att träna för!

Fick lära mig ett nytt sätt som ja ska rida Beeche med, nämnligen med EN HAND! Ska göra en förhållning eller va man ska kalla de, så ska han sätta under sig och lyssna bättre. Så fick hoppa bana på 1 m och så med en hand och det gick faktiskt riktigt bra!

Sen träna vi liknanden "slidestop" som de gör i western, så blev riktig western träning idag haha!

Kanske ska börja rida med bara en hand på tävling också? Hade inte de vatt något? hahah... ;)

full rulle!

lördag idag:
vaknade vid 7, somna om o gick upp runt 9.30
jobbade
åkte till stallet vid ca 12
fota på tävling där i någon timme, sen kom de som skulle prova kyra redan vid 2 och de åkte hem vid 6 tiden. Sen red jag ut med Isabella o Josefine (de nya tjejerna i stallet) och Tessan.
Efter de knoppa ja Kalle o så fixa tessan Beeche.
Körde hem och var hemma 20.15 typ, så de blev 8 timmar i stallet idag och imorrn blir det DM i skormberga! Mycket häst denna helgen, haha ;)

NEEEEEEEWS!!!

För er ponnyryttare - framför allt hopp:  KINGSLAND Winter collection 2011 är ute nu! Gå in på www.kingsland.no för se!