intressant om brunst

Inom hästvärlden finns det många åsikter om hur stons beteenden ändrar sig under brunst – som att dom inte går att rida, blir aggresiva, kissar ofta och blir allmänt besvärliga att hantera. Men blir ston verkligen knäppa i samband med brunst?

Veterinär Ylva Hedberg Alm har  undersökt detta i sin forskning.
– Det varierar enormt hur ston blir under brunstperioden, speciellt om man sätter press på dom i till exempel en tävlings-situation, säger hon.

Men att ston blir rent knäppa vid brunst, det har hon lite svårt att hålla med om. Bland dom ston som ingick i hennes studie var det egentligen bara ett som var riktigt besvärligt att hantera.

– Min teori är att miljö, träning och kunskap om hur ett sto fungerar, kan underlätta i hanteringen. Man kanske inte alltid kan förvänta sig prestation vid varje tillfälle.

Hur ofta och från vilken ålder ston kommer i brunst varierar. Vissa raser, till exempel fullblod, blir brunstiga året om. Andra har uppehåll under vinterhalvåret.
Det är generellt ljuset som styr brunstcykeln. Ston som är födda tidigt på säsongen kan bli brunstiga redan som 1-åringar, och brunsten finns sedan kvar i princip hela livet ut.
En brunstcykel är cirka tre veckor lång och själva brunsten varar i ca sex dagar. Brunstens intensitet varierar, hos vissa ston märker man nästan ingenting med andra har mycket starka symtom.

Studie av extra besvärliga ston
Via upprop i media fick Ylva Hedberg Alm kontakt med hästägare som upplevde problem med sina ston. De ston som uppfyllde ungefär de problem hon ville studera, kom till kliniken för ytterligare undersökning.

– Vi kontrollerade om hästarna hade äggstockstumörer eller urinvägsinfektion, om de var halta, eller hade problem med tänderna samt eventuella ryggproblem. Vi tog också såväl blod- som hormonprov. Det var viktigt att i studien inte ha med ston där fysiska fel kunde vara orsak till problematiskt beteende.

Till slut var det sju ston, som uppfyllde kraven för studien. Hästarna hölls på SLU:s klinik under två brunstcykler, cirka 40 dagar. Hästarna fodrades och sköttes under exakt samma rutiner. De tränades inte under perioden, men fick gå i separata hagar dagtid. Under hela vistelsen togs det regelbundet prover.

– Det finns en teori om att binjuren hos dessa ston tillverkar en onormal mängd könshormoner som påverkar beteendet. I studierna fann jag att binjuren utsöndrar testosteron, progesteron samt hormonet androstenedion, men däremot ingen produktion av brunsthormonet östrogen. Emellertid hade problemston en förändrad binjureaktivitet, vilket kan vara tecken på ett förstärkt stresspåslag under brunsten.

Ylva Hedberg Alm kan efter fyra års doktorandstudier konstatera att brunstproblem hos ston är ett svårt forskningsområde. För att få mer grepp om situationen skulle man behöva komplettera de medicinska studierna med beteendestudier för att få en tydligare bild av hur "normalt fungerande" ston beter sig.

Källa:
Equipage


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0